Facebook

Follow Us on Facebook

Wednesday, June 11, 2014

Cili Fertigasi Masalah Pasaran

Cili Fertigasi Masalah Pasaran Dan Mainan Orang Tengah.

Bagi pekebun kecil masalah ini amat ketara kerana sukar untuk membuat supply dalam kuantiti yang banyak kepada pemborong. Jadi nak tak nak kena market direct kepada peruncit.

Masalah baru timbul pulak bila mana peruncit pulak tak nak ambil barang direct dari pekebun kerana mereka sudah diikat oleh pemborong, maknanya mereka sudah ada mutual aggreement. Peruncit kena ambil cili dari pemborong dengan alasan pemborong sudah menyimpan stok kepada peruncit anytime so peruncit tak perlu cari sana sini untuk dapatkan stok cili segar.

Rasanya bukan ini alasan kukuhnya, mungkin ada unsur - unsur lain seperti pemberian term sebab pemberian term ini semacam satu reward kepada peruncit untuk pusing modal perniagaan. Senang cakap "lu angkat barang dulu pergi jual nanti - nanti bayar la". Pada peruncit ...pergh ini sudah bagus modal tak perlu keluar barang sudah ada dan boleh jual dapat untung...untung tanpa modal.

Sebenarnya teknik ini ada pro dan con nya tanpa disiplin yang kuat boleh hancur kerana terbeban hutang, maklumlah orang kita bila duit ditangan difikirkan itulah untung mutlaknya dan startlah rolling berbagai-bagai last - last jammed, sampai kesudah kena jual barang pemborong tersebut macam bekerja dengan pemborong itu pulak. Berhutang dan terikat macam apa yang terjadi pada nelayan pantai tauke - tauke beri bantuan dalam bentuk pinjaman untuk beli peralatan menangkap ikan dengan syarat ikan kena jual dengan dia (salah satu unsur mengikat). Inilah salah satu cara si orang tengah control harga komoditi, tidak dapat disangkal, kuasa orang tengah ini amat berpengaruh dan bernanah dalam pasaran negara kita. Mereka ini bersatu dalam kelompok komuniti mereka.

Tindakan jabatan kerajaan yang berkaitan baru - baru ini melancarkan perang orang tengah adalah satu langkah positif untuk membela ketidak adilan kepada pengusaha, tapi jangan memperkecilkan kemampuan orang tengah ini kerana mereka mempunyai seribu satu macam cara untuk counter serangan terhadap komuniti mereka.

Berilah keharmonian dalam pasaran kita jangan sesekali ada satu pihak yang mengawal harga dalam rantaian pasaran tersebut. Let every body free to run the business.

No comments:

Post a Comment

 
Blogger Templates